Shihan Sjaak van de Velde opgenomen in ziekenhuis
02 oktober 2007

Dit is een officieel persbericht uitgegeven door de Musashi Dojo en de Nederlandse Kyokushin Organisatie op dinsdag 2 oktober te 21:00 uur. Wij hebben gekozen om volledige openheid van zaken te geven om vervelende geruchten te voorkomen.

Afgelopen donderdagmorgen is shihan Van de Velde ziek geworden, hij kreeg diarree en buikkrampen. S'avonds werd dit steeds erger en een dokter werd geconsulteerd die vaststelde dat het waarschijnlijk om een goeie buikgriep ging.

Op vrijdagmorgen is hij naar zijn huisarts gegaan die hem heeft nagekeken en die hem vervolgens imonium heeft gegeven om de diarree te stoppen. De diarree stopte ook binnen enkele uren maar nadat hij wat at en dronk namen de buikrampen in alle volledigheid toe. Vrijdagnacht kwam er hoge koorts bij en de krampen werden erger ondanks een zeer hoge dosering pijnstillers. Zaterdagmorgen was de pijn zo ondragelijk dat de arts besloot om een ambulance te laten komen en hij werd afgevoerd naar het Ruwaard van Putten ziekenhuis te Spijkenisse. Op de afdeling spoedeisende hulp werd als eerste diagnose gesteld dat het ging om een acute blinde darm onsteking. Om zekerheid te verkrijgen werd een een maagfoto gemaakt en een echo en daar was een een infectie te zien in de darmen grenzend aan de blinde darm dus dat gaf geen zekerheid, Vervolgens is er een CT scan gemaakt die uitwees dat er een ontsteking was met uitstraling naar de blinde darm dus dat gaf ook weer geen zekerheid. De artsen besloten om hem medicijnen te geven, een streng vloeibaar dieet en zeiden hem hem op te willen nemen ter observatie en verdere tests. Helaas heeft onze eigenwijze shihan Sjaak dit heel dom geweigerd en gezegd dat hij de medicijnen en dieet wel zelf zou regelen thuis. De volgende dagen heeft hij volgens dieet alleen water, appelsap en yoghurt gegeten, zeer minimaal. Dit omdat alles wat hij at en dronk veel pijn deed en krampen veroorzaakte omdat de darmen het niet konden of wilden afvoeren. Op maandag werd er nagenoeg niet gegeten en gedronken want bij alles werd de pijn erger.

Op dinsdagmorgen 2 okt was de situatie dermate erg geworden dat wederom 112 gebeld moest worden en hij werd per direct opgenomen. Vandaag heeft shihan Van de Velde, longfoto's, hartfilm, hersenscan, echo, urine-bloed onderzoek ondergaan. Het laatste nieuws (2 okt 18:00) is dat de artsen alleen weten dat er een zware infectie in de darmen is die mogelijk is veroorzaakt door malaria maar niets is nog zeker, men weet het gewoon niet. Shihan Van de Velde zal minimaal 1 week ter observatie blijven om veel tests en scans te ondergaan en ook zal morgen een arts in tropische ziekten geconsulteerd worden. We hopen van ganser harte dat we de komende dagen beter nieuws kunnen brengen en we zullen u ook op de hoogte houden via de website. Een ieder die shihan Van de Velde een kaartje wil sturen kan dat doen aan : Sjaak van de Velde. Afdeling B, kamer 156. per adres Ruwaard van Putten ziekenhuis, Ruwaard van Puttenweg 500, 3201 GZ Spijkenisse. Goeie vrienden kunnen Sjaak eventueel bellen via zijn mobiele nummer, hij is daarop bereikbaar.

Shihan Sjaak sterkte namens Musashi Dojo, de leden en al uw vrienden, we hopen dat u snel beter wordt.

Namens het bestuur van Musashi Dojo en de Nederlandse Kyokushin Organisatie

sjaakziekenhuis 009verkleind.jpg

Update 4 oktober

De afgelopen 2 dagen is shihan Van de Velde onder behandeling gesteld van een internist en arts gespecialiseert in tropische ziekten. Twee x per dag wordt er uitgebreid bloedonderzoek gedaan om alles goed in kaart te kunnen brengen en uit te kunnen zoeken wat nu eigenlijk de de pijn en infectie veroorzaakt. Na overleg tussen beide artsen is besloten om een zeer gedetailleerd malaria onderzoek te starten en aanverwante tropische zoekten i.v.m. zijn recente bezoeken aan Iran en Aruba.

Het voor vandaag geplande maagonderzoek met een camera is uitgesteld om de darmen meer tot rust te laten komen. Het strenge vloeibare dieet zal worden voortgezet tot minimaal vrijdag en afhankelijk van de resultaten en/of lichamelijke gesteldheid zal gezien worden of langzaam overgegaan kan worden op enig vast voedsel. De koorts is nu volledig onder controle en dat is een positief punt. Wel zal worden doorgegaan met de morfine dosering om de pijn onder controle te houden.

Hedenmorgen is te kennen gegeven door de behandelend artsen dat zij nog niet echt weten waar het om gaat en wat nu de oorzaak is van alle ellende. Het onderzoek en behandeling van shihan Van de Velde zal verder gezet moeten worden na het weekend en de situatie zal van dag tot dag bekeken worden. Hijzelf is er heel nuchter en positief onder zijn ziekte en ziet dit slechts als een onaangenaam hobbeltje op zijn weg wat gewoon even genomen moet worden. Namens shihan Sjaak willen wij alle familie, vrienden, leerlingen en bekenden bedanken voor hun interesse via telefoon, email en kaartjes. Hij is enorm onder de indruk van alle getoonde interesse en dankt jullie allen voor de vele steunbetuigingen en aardige kaarten. Dank je wel.

 

Update 5 oktober

Shihan Sjaak heeft vanochtend wederom een volledig lichamelijk onderzoek gehad en weer allerlei mogelijke test ondergaan. Gelukkig heeft hij na 5 dagen weer is ontlasting gehad, hoewel dat een hele zware pijnlijke bevalling was, maar de doktoren zijn er enorm blij mee omdat dat misschien wat meer kan vertellen omtrent de infectie. Het is de bedoeling dat in totaal 3 achter elkaar zijnde ontlastingen op kweek worden gezet en volgens de artsen is het daar nu even op wachten.

De arts hoopt ook dat de eerste testen van het malaria onderzoek vanavond bekend worden zodat hij wat kan melden. Bloedtesten zagen er redelijk tot goed uit en de waardes die te laag waren komen al terug. De behandelend arts heeft gezegd dat de darmen zich enigzins stabiliseren en dat het vloeibare dieet, water, thee en yoghurt, uitgebreid gaat worden met beschuiten, smeerkaas en ijs. Shihan Sjaak is de week dat hij ziek is nu 6 kg afgevallen. De pijn is redelijk en te verdragen en in overleg met de arts is besloten om de morfine dosering te halveren om te kijken hoe dat uitpakt. 

Aanstaande maandag staat het darmonderzoek geplant en er zal worden geprobeerd om het eerste gedeelte van de darmen te bekijken d.m.v. een camera en dit onderzoek zal hele gedetailleerde informatie moeten verschaffen. Voor de rest is er de hele dag veel bezoek uit familiekring, vriendenkring en vanuit de vechtsportwereld dus vervelen doet hij zich beslist niet. Iedereen moet de groeten hebben en de belangstelling is overweldigend en dat doet hem enorm goed

 

Update 7 oktober

In het weekend is er weinig te melden. Toevallig heeft zijn behandelend arts weekend dienst dus die kwam even melden dat de bloedonderzoeken wat betreft malaria geen afwijking geven maar ze blijven het monitoren omdat de ziekte soms zelfs maanden later kan uitbreken. Maar het is nagenoeg zeker dat het niet om malaria gaat.

De pijnstilling door morfine was al gehalveerd en teruggebracht van 4 naar 2 x per dag maar dat is toch iets te snel gegaan, hij staat weer op 4 x per dag.

Maandagmorgen te 09:30 uur staat dan de lang verwachte Sigmoidoscopie op het schema die meer informatie moet verschaffen. Dit is een onderzoek waarbij met een camera, de endoscoop, de binnenkant van het laatste gedeelte van uw dikke darm wordt bekenen, het gaat hier om ongeveer 50 cm. Dit onderzoek kan alleen plaatsvinden als de darmen helemaal schoon zijn dus op zondag zal iedere 6 uur een laxerend drankje met laxeervloeistof ingenomen moeten worden.

Er is al te kennen gegeven dat de arts tijdens het onderzoek, wat onder narcose uitgevoerd gaat worden, mogelijk kleine ingrepen zal doen zoals bv : stukjes weefsel en poliepje, indien aanwezig, verwijderen voor verder onderzoek in het laboratorium. Ook zal er gekeken worden naar ontstekingen van divertikels want de artsen denken toch een beetje in die richting. En om het zekere voor het onzekere te nemen zal ook de dikke darm worden gecontroleerd op mogelijke kwaadaardige gezwellen die in het allerergste geval kunnen uitgroeien tot darmkanker, maar op dit moment wijst niets daar op. Mocht dit onderzoek eventueel niet voldoende info opleveren dan volgt mogelijk einde van de week een darmonderzoek waarbij nagenoeg het gehele darmstelsel onderzocht zal gaan worden. Shihan Sjaak veel succes en we duimen voor u.

 

Update 9 oktober

Shihan Sjaak is inmiddels al 13 dagen ziek en verblijft al 8 dagen in het ziekenhuis. Zondagnacht heeft hij door de laxeerdrankjes en laxeer pillen voor het onderzoek de hele nacht op de pot gezeten en niet geslapen vanwege de ondragelijke pijn in de darmen.

Het onderzoek 's maandags was een drama. Hij kreeg geen verdoving en het onderzoek duurde ongeveer 20 minuten. Tijdens het onderzoek zijn de artsen op een probleem gestuit wat ze niet konden oplossen. Na ongeveer 30 cm zat er een hele scherpe bocht in de darmen waar ze met de camera helaas niet doorheen kwamen. Na veel geduw en getrek, en heel veel pijn, werd besloten om het onderzoek af te lassen. De eerste 30 cm van de darmen waren overigens schoon en in orde.

Later op de dag heeft de arts nog is bevestigd dat wat ze eigenlijk wilde zien niet te bereiken was en dat ze volgende week waarschijnlijk een groot onderzoek wilde doen. Shihan Sjaak heeft de arts in niet verkeert te verstane taal te kennen gegeven dat er niemand maar dan ook helemaal niemand meer een inwendig darm onderzoek bij hem gaat doen. Ook heeft hij een klacht ingediend dat dit onderzoek zonder narcose is uitgevoerd

Op dinsdagmorgen is er weer een gesprek geweest en shihan Sjaak heeft tegen de neuroloog gezegd dat hij het ronduit belachelijk vindt dat ze na 8 dagen nog eigenlijk niks weten behalve dat er een infectie in de darmen zit. Shihan sjaak heeft tegen de arts gezegd dat als hij aanstaande donderdag (dus 10 dagen na opname) nog niks weet hij desnoods zelf het infuus er uittrekt en weggaat.

Na deze overweging is besloten om voorlopig geen inwendige onderzoeken meer te doen maar de darmen nu totale rust te geven. Einde van de week zal wel in overleg en afhankelijk van het herstel een contrast foto en CT scan uitgevoetd worden, Vandaag dinsdag is een mindere dag met veel pijn in de maag en darmen maar dit zijn volgens de deskundigen de na-weeen van het onderzoek van gisteren


Update 12 oktober

Dag 16 : De afgelopen dagen is er weinig te melden vanuit het ziekenhuis, Veel napijn van het darmonderzoek van afgelopen maandag en de darmen zijn nog steeds behoorlijk van slag. Er is wel weer een 2e CT scan gemaakt en daarop is te zien in vergelijking met de CT scan van 2 weken geleden dat de infectie kleiner wordt. Volgens de arts die nog steeds niet weet welke medicijnen hij moet geven om de infectie te bestrijden, vecht shihan Sjaak zijn lichaam terug en het gaat dus de goeie kant op. Wel is er regelmatig koorts maar dat is goed want dat betekent dat het lichaam zelf bezig is. Ook het gewichtsverlies is gestopt bij 7 kg en hij komt weer iets aan. Inmiddels staat hij op vast voedsel en heeft hij de afgelopen dagen geen pijnstilling meer gehad. Na het weekend zal de contrastfoto gemaakt worden.
 

Update 13 oktober

Vandaag heeft shihan Sjaak te horen gekregen dat pas volgende week vrijdag de contrastfoto's worden gemaakt. Verder moet hij absolute rust houden, zijn antibiotica kuur afmaken, aangepast eten, minimaal 3 ltr per dag drinken en 3 x daags lactose innemen. Het is een must om zijn darmstelsel weer normaal te laten functioneren. Wandelen wordt ook aangeraden, is goed voor hem maar wel kleine stukjes.

Na dit aangehoord te hebben heeft shihan Sjaak gevraagd aan zijn behandelend arts of hij komende week dan niet thuis kan gaan rusten i.p.v in het ziekenhuis en de arts heeft dat goedgekeurd. Dus vanaf zaterdag 13 okt 13:00 uur zal hij thuis zijn. Wel moet hij bij zijn huisarts 2 x per week bloed laten prikken om alles goed te volgen. Op 30 oktober zal eventueel n.a.v. alle uitlagen en onderzoeken worden besloten om alsnog een groot darmonderzoek te doen als de klachten niet zijn opgelost of sterk verbeterd. Het lijkt er dus op dat het de goeie kant opgaat en we wensen shihan Sjaak beterschap toe vanaf deze positie en hopen hem nu snel weer in de Dojo te zien.

 

Update 20 oktober

Afgelopen vrijdag ging het na volgens eigen zeggen een paar hele goeie dagen ineens weer fout. Om 23:00 uur naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis omdat de buikpijn in volle hevigheid de kop op kwam steken. De hele nacht is shihan Sjaak in het ziekenhuis behandeld met pijnstillers, klisma en antibiotica. De voorlopige conclusie is dat na het stoppen van de kuur afgelopen woensdag de infectie weer is toegenomen. Dit is ook de oorzaak van de pijn in de darmen, Van de week zullen weer vele onderzoeken volgen.

 

Update 23 oktober

Dag 27 : Vandaag heeft shihan Sjaak weer diverse onderzoeken ondergaan en naar aanleiding van o.a.  bloedonderzoeken is besloten om een andere antibiotica kuur te starten en te kijken in hoe deze aanslaat. Tevens is een liesbreuk geconstateerd waaraan hij binnenkort geopereerd zal moeten worden. In hoeverre de opening in de buikwand in relatie staat met de darmklachten is nog niet duidelijk. De arts kiest er voor om eerst de infectie onder controle te krijgen voordat er geopereerd gaat worden. Aanstaande donderdag zal shihan Sjaak weer terug moeten komen voor nader onderzoek.  

 

Update 26 oktober

Shihan Sjaak voelt zich redelijk en is nagenoeg pijnvrij, de nieuwe kuur lijkt dus aan te slaan. Maandag bloed prikken en een gesprek met de arts hoe verder aan te sterken. De breuk zal op zeer korte termijn moeten worden geopereerd want er bestaat een gerede kans dat de darmen beklemd kunnen raken. Daarnaast heeft hij veel last met lopen en de breuk lijkt groter te worden.

 

Update 2 november

Dag 37 : Na een paar dagen zich redelijk goed te hebben gevoeld is na het beeindigen van de antibiotica kuur de infectie weer terug. Veel pijn, diaree en koorts pieken in de avond en 's nachts en daarom is in overleg met de arts gestart met een 3e tiendaagse antibiotica kuur. Aanstaande maandag moet shihan Sjaak naar het ziekenhuis voor een grootschalig bloedonderzoek en donderdag wordt hij door de behandelend neuroloog weer nagekeken om te bespreken hoe nu verder want het gaat nog steeds niet goed. De artsen zijn nog steeds niet achter de oorzaak wat nu de infectie veroorzaakt en in stand houdt. Ook is er weer sprake van gewichtsverlies en shihan Sjaak is inmiddels al bijna 10 kg afgevallen en heeft een speciaal dieet voorgeschreven gekregen om aan te sterken. Van de week zal ook een beslissing worden genomen wanneer hij geopereerd zal worden aan zijn breuk, maag en/of darmen. Hiervoor zal hij wederom een aantal dagen moeten worden opgenomen in het ziekenhuis.

 

Update 5 november

Komende week moet shihan Sjaak veel onderzoeken ondergaan en diverse ziekenhuizen bezoeken. Vandaag zal in het Ruwaard van Puttenziekenhuis een uitgebreid bloedonderzoek plaatsvinden. Woensdag moet hij naar de afdeling chirurgie van het Maxima Medisch Centrum voor onderzoek i.v.m. de noodzakelijke operatie aan de breuk, maag en/of darmen. De verwachting is dat shihan Sjaak begin december geopereerd zal worden maar de mogelijke datum zal woensdag waarschijnlijk bekend worden. Aanstaande donderdag moet hij weer bij de behandelend internist zijn in het Ruwaard van Puttenziekenhuis voor verder onderzoek en een gesprek over de verdere aanpak wat betreft de hardnekkige steeds terugkerende infectie en de daarbij behorende pijnklachten. En tot slot heeft hij een afspraak op woensdag 14 november in het Universitair Medisch Centrum te Utrecht voor een second opinion over de opgelopen infectie.

 

Update 15 november

De infectie lijkt eindelijk onder controle en shihan Sjaak knapt goed op. Na overleg tussen de internist van het ziekenhuis in Spijkenisse en de chirurg van het ziekenhuis in Eindhoven is besloten om zowel de liesbreuk als de maag/darminfectie verder te behandelen in het Maxima Medisch Centrum te Eindhoven. Daar de liesbreuk toch behoorlijk is en deze mede de pijn kan veroorzaken of uitstralen naar de maag is besloten om shihan Sjaak met spoed te opereren. Aanstaande maandag 19 november zal shihan Sjaak een kijkoperatie ondergaan om vast te stellen dat het gebied waar ze moeten gaan opereren infectievrij is en of ze zonder risico's door het buikvlies kunnen gaan om een matje ter plaatse aan te brengen. Als dit positief uitvalt zal hij maandag 26 november 3 dagen lang worden opgenomen in het Maxima Medisch Centrum om geopereerd te worden aan de liesbreuk en tevens zal er een kijkje worden genomen in de buik i.v.m. de infectie. Beide operatie's zullen onder volledige narcose worden uitgevoerd.

 

Update 21 november

Op maandag 19 november is shihan Sjaak geopereerd. Voor de operatie in het gesprek met de chirurg werd nog aangegeven dat het een dagopname en kleine kijkoperatie zou worden. Echter tijdens de operatie heeft de chirurg en staf besloten om gelijktijdig de liesbreuk te herstellen en in de maag en buikholte te kijken naar vreemde 'dingen' n.a.v. de klachten van de afgelopen tijd. Na een ruim 2 uur durende operatie is hij 3 dagen ter observatie gehouden in het M.M.C te Eindhoven. I.p.v. de 'normaal gebruikelijke' 3 sneetjes in de buikwand zitten er nu 5 sneetjes, 1 recht onder de navel, 1 aan de linker en 1 aan de rechterzijde t.h.v. de navel, 1 linksboven de navel en 1 ongeveer 10 cm onder de navel. Volgende week dinsdag 27 nov is er een afspraak met de chirurg die uitgebreid uitleg zal geven waarom de operatie toch in 1 x is uitgevoerd want de operatie van maandag 26 nov is niet meer nodig. Shihan Sjaak is woensdagavond weer thuis gekomen en heeft pijnstillers en ontstekingsremmers om te herstellen van de ingreep, De hele onderbuik is opgezwollen en bont en blauw maar dat is normaal volgens de arts want tijdens de operatie blazen ze de buik vol met lucht om ruimte te creeeren voor de operatie. De blauwe plekken worden veroorzaakt omdat er flink in het weefsel is gewroet. De operatie is geslaagd en er is een matje gelegd achter het buikvlies. De komende 7 a 8 dagen moet de pijn flink verminderen en wegtrekken en het wondvocht oplossen.  

7_dec_2007_006.jpg

 7_dec_2007_027.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Update 23 november

Shihan Sjaak heeft na zijn operatie een kleine bloeding gehad aan een wondje en dat is vandaag opnieuw gehecht in het ziekenhuis. Een ander wondje is wat ontstoken en inmiddels schoongemaakt. Voor de rest gaat alles goed alleen is er nog veel napijn van de operatie. Dinsdag zal meer bekend worden en we houden u op de hoogte. 

 

Update 5 december

Vandaag is shihan Sjaak ter controle geweest bij de chirurg die hem heeft geopereerd. Het blijkt nu dat de chirurg eerst een normale liesbreuk operatie heeft proberen uit te voeren maar omdat door het vele jaren sporten er veel buikspieren waren die totaal waren verkleefd aan de buikwand was er geen doorkomen aan. Er is adhoc besloten om dan maar een operatie uit te voeren via de andere kant dus door de maag en tussen de buikwand en het buikvlies is een matje geplaatst van 10 x 15 cm. Er is meteen in de buik gekeken en de infectie lijkt weg te zijn. Wel zijn er wat zwakke plekken geconstateerd in de buikwand maar dat is niet verontrustend. Dat verklaard ook waarom er 5 gaatjes in de buik zitten en de operatie 2 uur en 10 minuten heeft geduurd en niet 30 minuten zoals van te voren was gezegd. Tot 1 janauri mag er niet zwaar gesport worden omdat het matje zich moet plaatsen en helemaal moet vastgroeien aan de buikwand. Shihan Sjaak klaagde over een opgezwollen buik en de chirurg heeft geconstateerd dat er n.a.v. de operatie veel liktekenweefsel, vocht en zelfs kleine bloedpropjes in de buikwand zitten. Om het herstel te bespoedigen en de bloedpropjes af te voeren heeft shihan Sjaak een speciale zalf gekregen die ook wordt gebruikt bij trombose om zoedoende te propjes op te lossen. Als op 19 december de buik niet geslonken is zal er een gaatje in worden geprikt en zal de arts het vocht handmatig verwijderen.

7_dec_2007_011.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Update 19 december

Shihan Sjaak is vandaag naar het Maxima Medisch Centrum te Eindhoven geweest er heeft daar een lichte ingreep gehad waarbij redelijk veel vocht en kleine bloedstolseltjes zijn verwijderd door een gaatje in de buikwand te prikken. Voor de rest ziet het er allemaal goed uit en de operatie lijkt geslaagd. Klein minpuntje is dat hij door de vele anti biotica kuren een lichte longontsteking heeft opgelopen. Zaak is om deze nu niet te verwaarlozen omdat de weerstand van het lichaam door de kuren nog niet optimaal is. Er zullen nog vele maanden nodig zijn om alle anti biotica uit het lichaam te laten verdwijnen. Van de arts mag hij weer alles gaan doen en karate bedrijven maar harde klappen en trappen op de maag wordt zeker het eerst jaar ten sterkste afgeraden daar de hele maag en buikwand toch zijn herstel nodig heeft. Houdt hij zich daar niet aan dan sluit de arts niet uit dat hij een volgende keer mogelijk weer problemen krijgt op een andere plek in de maag. Zaak voor shihan Sjaak is nu om snel in conditie te komen, met zorg om te gaan met zijn lichaam, goed te rusten en te gaan werken aan zijn gestel en weerstand. Vanaf vandaag is de weg terug begonnen en kan hij weer voor uit kijken. Succes !

Musashi gastenboek : http://www.musashi.nl/cms/index.php?option=com_jambook&Itemid=113&task=list