15e Open Kyokushin Lentekamp Baarle Nassau.
15 t/m 17 April, Baarle Nassau
Strive on! Be the greatest you can be. This is the true Kyokushin Way.
In het weekeind van 15 t/m 17 april werd het Open Kyokushin Lentekamp georganiseerd door shihan Sjaak van de Velde van Sportschool Musashi uit Strijen. Zoals ieder jaar werd het Lentekamp gehouden in sportcentrum De Blokken te Baarle Nassau. Aan dit Lente Kamp namen dit jaar een record aantal kyokushin karateka's deel. Een kleine 60 karateka’s van 11 verschillende Dojo’s zijn in 2 dagen tijd tot op de bodem van hun fysieke en mentale kunnen gegaan, en hebben in totaal 10 traditionele kyokushin trainingen van 2 uur afgewerkt en zichzelf beproefd.
{youtube}INclBYID75Y{/youtube}
Select kader :
Er was een zeer select kader aanwezig om de trainingen te verzorgen en te begeleiden, namelijk shihan Sjaak van de Velde, hanshi Marius Goedegebuur, shihan Jan Norder, shihan Herman Wijnbelt, sensei Antwan van Uden en sensei Alex van Meel. 11 deelnemende Dojo’s : Musashi Dojo Strijen, Musashi Dojo Westmaas, Musashi Dojo Barendrecht, Musashi Dojo Rotterdam, Nihon Dojo Uden, Ryuto Dojo Rotterdam, Sahinbas Dojo Leiden, Breure Dojo Goirle, Ben & Bouk Dojo Leiden, Sandokai Dojo Muntendam en Shinobu Dojo Deventer.
Volslagen gek of masochist ?
Ieder normaal mens vroeg zich af of de deelnemers volslagen gek of misschien masochisten waren. Shihan Sjaak: "Integendeel, we houden dit Lentekamp nu voor de 15e maal en ieder jaar zie je dezelfde mensen terugkomen. Zoals u kunt zien zijn er dit jaar een record aantal deelnemers dus de open activiteiten gaan vruchten afwerpen. Ik ben ervan overtuigd dat een groot aantal volgend jaar wederom van de partij zal zijn. Ik moet toegeven, het is zwaar en hard maar kyokushin karateka's zijn dat wel gewend. In de dojo is het ook niet altijd een pretje. Kyokushin karate is niet voor niets de hardste karatestijl. Het moet duidelijk zijn dat het hier niet om een vakantie uitstapje gaat. Niets mag, alles moet. We beginnen vrijdag met trainen en we zijn pas op zondagmiddag klaar, niet eerder. Van te voren worden duidelijk de gedragsregels en de doelen uiteengezet en daar gaan we dan met zijn allen voor als groep." In totaal waren er tien trainingen, waarvan drie ‘s nachts en zeven overdag. De indeling van het kamp was zodanig gekozen dat de kandidaten gedurende het gehele kamp bezig werden gehouden en op de onmogelijkste tijden uit hun bed werden gehaald om te gaan trainen. Bij sommigen brak dit zich in de nacht van zaterdag op zondag op en een aantal moest hogere machten aanspreken om verder te kunnen. De fighting spirit van enkelen werd ernstig beproefd en de leiding kreeg een goed beeld van waar iedereen nu werkelijk stond. De uitspraak “alleen de allersterksten blijven over” bleek maar weer eens al te waar te zijn. Buiten de normale karatetraining (kihon, kata, kumite, stamina) waren er ook vele survival trainingen (duurloop, cat crawl, dropping).
Je grenzen verleggen :
Shihan Sjaak: "In deze tijd van computerspelletjes, tv kijken, niets doen en veel en vooral vet eten, is het denk ik goed om met een aantal jonge mensen de discipline wat aan te scherpen. Normen en waarden, respect voor elkaar, doorzetten en elkaar helpen, staan bij ons hoog in het vaandel. We geven veel aandacht aan de mentale training. De deelnemers worden in zeven groepen ingedeeld bij medekarateka’s en leraren die ze misschien niet eerder hebben gezien. Geen dikdoenerij, maar helemaal met jezelf bezig zijn en met je maatjes om een bepaald doel te bereiken, kijken waar je grenzen werkelijk liggen. Het doet me altijd weer goed om te zien dat er ook meisjes aan dit evenement meedoen, ditmaal 6 stuks. Complimenten hiervoor! Er wordt keihard getraind en als ze net liggen bij te komen in bed worden ze er alweer uitgehaald voor een nachttraining. Je kunt van mij aannemen dat het er zeer pittig aan toe gaat. Een paar kilometer hard lopen met iemand op je rug of via een touw over een meertje enteren om vervolgens enkele honderden stoten en trappen te maken, ga er maar eens aanstaan! En als er dan “yame” wordt geroepen dan zie je ze uitgeput in elkaars armen vallen. Het moet voor de lagere banden een geweldig gevoel zijn om oefeningen te doen of zelfs te vechten met diverse kyokushin boegbeelden en dat gaat zo het hele weekend door want de karateka’s krijgen de gelegenheid om te trainen met alle shihans en sensei’s."
Hoe zwaar het was :
Good old hanshi Marius Goedegebuur (73 jaar) liet zien dat als je een uur lang onder zijn leiding honderden stoten en trappen maakt en dit afwisselt met opdrukken, buikspieroefeningen en meer van dat soort leuks, je na een uur goed stuk kunt zitten. Shihan Sjaak van de Velde die de algehele leiding tijdens het lentekamp had, nam zijn deel voor zijn rekening en degene die deze shihan kennen weten dat hij altijd garant staat voor keiharde en meedogenloze trainingen met technieken die in geen enkel boekje te vinden zijn. Alle aspecten van het kyokushin werden uitvoerig belicht. Shihan Jan Norder, shihan Herman Wijnbelt, sensei Antwan van Uden en sensei Alex van Meel verzorgden allen apart diverse trainingen aan de groepjes karateka’s waardoor een ieder op zijn eigen niveau werd geïnstrueerd.
30, 40 en 50 man Kumite :
Op zaterdagmiddag is het tijd voor de examens, 37 karateka’s gaan op voor een hogere Kyu-graad en 10 kandidaten gaan op voor een Dan-graad, 7 stuks voor Sho-dan, 2 voor Ni-dan en 1 voor San-dan. De kandidaten moeten voor het Kumite examen de gevreesde 30, 40 en 50 man Kumite doorstaan waarbij elke partij 2 minuten duurt. Voor sommige duurt het lang, heel lang en er lijkt geen einde te komen aan deze ultieme test. Sommige hebben het zwaar heel zwaar en er rollen tranen maar 9 van de 10 gaan door en maken het af, helaas voor 1 deelnemer is deze test (nog) te zwaar en hij haakt af bij de 32e partij in het zicht van de finish en dat is heel jammer maar het is niet anders. Aan het einde van de Kumite partijen moeten alle examen kandidaten nog Tameshiwari doen, er moet met een 5 tal verschillende technieken planken gebroken worden, seiken, nukite, mae atama, mawashi geri en yoko geri. Iedereen slaagt hiervoor hoewel sommige meerdere pogingen nodig hebben en dat doet zeer. Na een goede 3 uur examen valt een ieder elkaar in de armen en felicitaties gaan rond. Op slechts 1 na is iedereen voor het Kumite examen geslaagd.
Volgend jaar weer van de partij :
Tussen alle zware trainingen door waren er ook twee speciale 'ontspannings gedeelten' ingebouwd waardoor de groep verder naar elkaar toe kon groeien. Met de complete groep op zaterdagavond een gezamelijke BBQ op lokatie was het eerste gedeelte en dit was een enorm succes en versterkte zeker het teamverband. Het tweede gedeelte was om 04.00 ‘s morgens ter afsluiting van de zaterdagnacht trainingen. Er werd een groot kampvuur ontstoken om het een en ander eens goed te evalueren en dat werd dan dus ook gedaan onder het genot van een hapje en drankje. Er werd gezellig nagebabbeld.
Technisch examen :
27 juni zal het 2e gedeelte van het Dan-graad examen moeten worden volbracht en en ditmaal zal het een technisch examen behelzen waarbij de kandidaten 5 uur lang moeten laten zien dat hun beheersing van de Japanse benamingen in orde is, dat ze les kunnen geven en hun kennis kunnen overdragen aan de groep. Tevens zullen ze moeten laten zien dat het Kihon, Kata, Ippon Kumite, Kyokushin Kumite gedeelte meer dan in orde is. Bij goed gevolg zal aan het eind van het examen een certificaat en geborduurde U.F.K.K. band worden uitgereikt.
Tot slot :
Van het kamp zal een mooie DVD verschijnen met daarop een impressie van het hele kamp inclusief de examens, deze DVD is te bestellen via Frank Wienneke http://www.beelddokter.com/ Het 15e Open zomerkamp zal worden gehouden van 9 t/m 11 september 2011 en het 16e Open Kyokushin Lente Kamp zal volgend jaar worden gehouden van 20 t/m 22 april 2012. U bent wederom allen van harte welkom. De uitvoerige foto reportage kunt u binnenkort vinden op de Musashi foto reportage site.
Het weekend duurde van vrijdag 19.00 uur tot zondag 17.00 uur en was een groot succes gezien de reacties van de deelnemers en leraren. Vermoeid, maar met een voldaan gevoel, slenterde iedereen naar zijn auto om naar huis te rijden. Maar één ding is zeker: volgend jaar zijn ze weer van de partij! Alle deelnemers bij deze de complimenten voor hun geweldige kyokushin fighting spirit en bovenmenselijke prestatie. Osu !