Radio interview met Radio Rijnmond
25 oktober 2011
Img Shihan en Mazzel


Strijense karateleraar redt hond uit stuwmeer

Voor hem was het vanzelfsprekend maar de plaatselijke hulpdiensten waren niet echt blij met de actie van Sjaak van de Velde uit Strijen. Hij sprong vorige week zijn hond achterna, toen die in een Duits stuwmeer was gevallen.

De karateleraar liep tijdens zijn vakantie eind vorige week over de stuwdam bij de Kronenburger See in Duitsland, toen zijn hond in het 15 meter lager gelegen stuwmeer viel. Sjaak twijfelde niet en sprong zijn 17 maanden oude boxer achterna. Het water bleek ijskoud te zijn, zodat Sjaak zelf in de problemen kwam, want tegen de betonnen wanden van de dam was niet op te klimmen.

Katrol
Twee jongens op een brommer zagen Sjaak en zijn hond in het water liggen. Ze belden 112 en wisten een passerend busje aan te houden. De bestuurder van het busje had een katrol met elektriciteitsdraad in zijn auto. Met veel moeite kon daarmee eerst de hond uit het water worden gehaald en daarna Sjaak zelf. De twee hadden toen al zo’n twintig minuten in het water gelegen.

Net op tijd
De inmiddels gearriveerde hulpdiensten vonden de actie van de Strijenaar moedig, maar ook erg onverstandig. Het water van het meer was maar 2 graden en Sjaak’s lichaamstemperatuur was behoorlijk gedaald. De zwempartij had volgens de internist van het plaatselijke ziekenhuis geen vijf minuten langer moeten duren.
Na één nachtje ziekenhuis en de nodige onderzoeken mochten Sjaak en zijn hond, met de toepasselijke naam Mazzel, weer naar huis. En de vakantie van 2011 zullen ze allebei nooit vergeten.

Jack Kerklaan sprak met Sjaak van de Velde over zijn heldhaftige actie.

Het interview is: hier te beluisteren

Bron: TV-Rijmond